Klasyczne muffinki

18:34 Tosiowa Mama 2 Comments






Kochani!

Otóż nie miałam jeszcze okazji podzielić się z Wami moim małym zboczeniem. W wolnych chwilach, których ostatnio mam naprawdę mało, lubię bawić się wypiekami :) Muffinki, kruche babeczki, torty...Do koloru do wyboru. Co prawda żadna ze mnie znawczyni, więc nie są idealne, ale najważniejsze, że ich wyrabianie sprawia mi ogromną przyjemność i radość:) Dziś przedstawię Wam przepis, który wychodzi ZAWSZE. Wzięłam go ze swojej ulubionej strony MW. Można podawać je w wersji podstawowej, nadziewać dżemem, udekorować kremem. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni i kubków smakowych :) 




Składniki na około 12 muffinków:

-160g miękkiego masła
-120g drobnego cukru do wypieków
-165g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-3 jajka
-skórka otarta z 1 cytryny (opcjonalnie)
-1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cytryny
 (ja dodaję zwykły aromat waniliowy albo w ogóle)




Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Mąkę i proszek przesiać i odłożyć. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka jedno po drugim, ucierając na gładką masę po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt i zmiksować. Do powstałej masy dodać przesiane składniki. Wymieszać szpatułką tylko (!) do połączenia. Rozłożyć ciasto w papilotki i piec około 20 min w 180 stopniach (bez termoobiegu). Ja zawsze sprawdzam wykałaczką czy już się upiekło. Co piekarnik to inny czas :)




SMACZNEGO!
Tu możecie zobaczyć post o dekorowaniu muffinek ->Dekorowanie muffinkow

2 komentarze:

  1. Pysznie wyglądają, koniecznie muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziś robiłam z dodatkiem kakao i kropelek czekoladowych, pycha! :)

      Usuń